Het Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd en Opvoedhulp van de HAN University of Applied Sciences in Arnhem en Nijmegen werkt aan een onderzoeksproject naar meervoudig alliëren, het aangaan van een werkrelatie met verschillende mensen in en rond een familiesysteem, en de rol van feedback in het ondersteunen van meervoudige allianties. De onderzoekers zijn op zoek naar organisaties die willen deelnemen in dit onderzoek.

Achtergrond
In Nederland leven zo’n 100.000 gezinnen die langdurig kampen met een combinatie van sociaaleconomische en psychosociale problemen. De kosten voor inzet van hulp aan deze gezinnen zijn hoog. Ambulant hulpverleners geven aan dat ze de samenwerking met deze gezinnen vaak als lastig ervaren, terwijl de samenwerking (alliantie) een belangrijke voorspeller is voor behandelresultaat.

Volgens jongeren en ouders schort het regelmatig aan veiligheid in de onderlinge samenwerking en wordt er te weinig gewerkt aan het gezamenlijk bepalen van de doelen en werkwijze. Zo ervaren jongeren vaak dat er “over hen” besloten wordt in plaats van “met hen”.

Hulpverleners geven aan behoefte te hebben aan handelingskennis om de samenwerking met meerdere gezinsleden goed vorm te geven. Zij zoeken naar manieren om de stem van de kinderen beter tot z’n recht te laten komen, de onderlinge veiligheid binnen het gezin te stimuleren en gezinsleden beter te betrekken bij het nemen van beslissingen over doelen en werkwijzen.

Tot nu toe heeft onderzoek zich vooral gericht op de enkelvoudige alliantie (één-op-één samenwerkingsrelatie).

Het schaarse onderzoek naar meervoudige alliantie dat er is, laat zien dat een gespleten alliantie, dus een goede werkrelatie met één gezinslid, maar niet met anderen, negatief samenhangt met behandeluitkomst. Ook weten we dat regelmatige feedback kan bijdragen aan verbetering van de samenwerking, maar dat het organiseren van feedback in de praktijk ‘verslonst’.

Schermafbeelding 2022 07 07 om 16.41.30

Onderzoek

In het onderzoek gaan we met (ervaringsdeskundige) jongeren, ouders en hulpverleners op zoek naar manieren om de meervoudige allianties te bevorderen. Naast ophalen van nieuwe kennis, steken we in op de ontwikkeling van praktisch hanteerbare feedbacktools voor verbetering van de onderlinge veiligheid, de gezinsrelaties en de gezamenlijke doelformulering.

Om dit te bereiken willen we in een longitudinaal onderzoek hulpverleners en gezinnen die IAG ontvangen, over een langere tijd volgen om de ontwikkeling van bovenstaande aspecten van meervoudige alliantie en de rol van feedback(tools) in kaart te brengen.

Oproep
De werving van deelnemende organisaties is inmiddels gestart maar we zoeken nog meer deelnemende organisaties. Heb je interesse, neem dan z.s.m. contact op met:

Elma Hilbrink (tot 22 juli), via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Marian van Hattum (vanaf 15 augustus), via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een eerste bijeenkomst voor de samenwerkende partners in dit project staat gepland voor eind augustus.