In december promoveerde Marianne Welmers (hogeschool Windesheim) aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift Working on Alliances: A systemic perspective on alliances in Home-Based Family Treatment for Youth Problems. Het proefschrift gaat over het belang én de complexiteit van werken aan sterke werkrelaties (allianties) in gezinsgerichte vormen van jeugdhulp, in het bijzonder binnen IAG.

Het proefschrift opent met een meta-analyse van eerdere studies in binnen- en buitenland. Daaruit blijkt duidelijk: een sterkere werkrelatie zorgt voor betere uitkomsten van gezinsgerichte behandeling van problemen bij opgroeien en opvoeden. De rest van het proefschrift beschrijft resultaten uit een praktijkonderzoek binnen (I)AG bij Trias Jeugdhulp en Triade Vitree. Het praktijkonderzoek bestond uit video-observaties van hulpverleningsgesprekken bij gezinnen thuis en vragenlijsten voor de verschillende gezinsleden en de behandelaar.

Band opbouwen en actief betrekken
In de observaties was te zien dat gezinsbehandelaren heel sterk investeren in het opbouwen van een emotionele band met en het actief betrekken van hun cliënten in het behandelproces. Uit het onderzoek bleek verder dat wat de behandelaar concreet doet tijdens een gesprek sterk van invloed is op hoe gezinsleden de werkrelatie ervaren. Niet verrassend dus dat de meeste ouders (vooral moeders) over het algemeen heel positief waren over de werkrelatie met hun behandelaar. 

Winst te behalen
Tegelijkertijd is er ook winst te behalen. Het proefschrift pleit voor een meer systeemgerichte kijk op de werkrelatie in IAG. In onderzoek, opleiding en praktijk mogen we meer oog hebben voor de complexe vaardigheden die nodig zijn om te werken aan een sterke werkrelatie met het héle gezin.

Concreet betekent dat bijvoorbeeld: meer aandacht voor de werkrelaties met verschillende gezinsleden (met name met kinderen en jongeren), voor de ervaren veiligheid tijdens een gezinsgesprek, en voor de samenwerking tussen gezinsleden aan door iedereen gedeelde doelen.

Schermafbeelding 2022 07 11 om 14.27.24

Wil je meer weten?
Informatie is beschikbaar via verschillende manieren:

  • Lees het artikel “Doen we het samen?” in het juni-nummer van Pedagogiek in Praktijk: Doen we het samen? - PIP | Pedagogiek in praktijk
  • Lees een uitgebreide samenvatting van het proefschrift in het juni-nummer van het Tijdschrift voor Orthopedagogiek: KENNISBANK » Tijdschrift voor Orthopedagogiek
  • Bekijk het webinar “Gezinsbreed kijken en aansluiten” dat Marianne voor het IAG-netwerk Overijssel heeft verzorgd Webinar voor IAG: Gezinsbreed kijken en aansluiten · Trias Jeugdhulp
  • Wil je meer weten, bijvoorbeeld over de werkkaarten die zijn ontwikkeld op basis van de observaties in het onderzoek of over de mogelijkheden voor een lezing of workshop? Of wil je ideeën uitwisselen? Neem dan contact op Marianne Welmers via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.