IAG-platform Nederland is een netwerk van ruim 45 jeugdhulpinstellingen en vijf hogescholen en een opleidingsinstituut, die samenwerken aan de kwaliteit en uitvoering van IAG in Nederland (en Vlaanderen). Het platform draait voor en door de participanten.

Hulpverleners, onderzoekers, gedragswetenschappers, managers en docenten uit het platform (en daarbuiten) werken samen aan de doorontwikkeling van de Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling. Wisselende werkgroepen ontwikkelen nieuwe kennis en tools die de uitvoering in de praktijk ondersteunen. Ook stimuleert het platform onderzoek op thema's waar vanuit de praktijk behoefte aan is.

IAG-platform Nederland deelt de kennis, ontwikkelingen, praktijkvoorbeelden en onderzoek via netwerkbijeenkomsten, een nieuwsbrief en deze website. Twee keer per jaar is er een platformbijeenkomst waar inhoudelijke thema's worden besproken. Elke twee jaar wordt een congres georganiseerd.

Praktijktools zijn uitsluitend beschikbaar voor IAG-hulpverleners die werkzaam zijn bij een jeugdhulporganisatie die is aangesloten bij het platform en studenten die de post-HBO opleiding IAG volgen bij één van de deelnemende hogescholen; zij kunnen daarvoor een inlogcode aanvragen

De deelnemende jeugdhulpinstellingen en hogescholen betalen jaarlijks een vast contributiebedrag. Hiermee worden de kosten voor doorontwikkeling van praktijktools, onderzoek, gezamenlijke bijeenkomsten, de website en de voortgang van de werkgroepen en het platform bekostigd.

IAG-platform Nederland heeft een platte organisatievorm. De stuurgroep, bestaande uit zorginhoudelijk verantwoordelijken en managers van deelnemende jeugdhulpinstellingen en hogescholen, zet de grote lijnen uit voor de thema's waarop IAG wordt doorontwikkeld. De coördinator is verantwoordelijk voor de organisatie en is eerste aanspreekpunt voor de participanten en partners. De communicatieadviseur biedt ondersteuning en is verantwoordelijk voor de communicatie.

De stuurgroep bestaat uit de volgende leden:

  • Anka Wagenaar, Klinisch psycholoog & P-opleider OCRN OCRN | Forte GGZ (Groningen, Assen, Hoogezand, Leeuwarden, Zwolle) (voorzitter)
  • Joris van Veen,opleider, trainer, adviseur Sociaal domein: Jeugdhulp,  Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) (hier stelt Joris zich voor)
  • Harm RenkemaSenior-docent en coordinator Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling bij Kennisdiensten NHLStenden (hier stelt Harm zich voor)
  • Eline Hollander, GZ-psycholoog & regioadviseur Zorginhoud en Innovatie Accare (hier stelt Eline zich voor)
  • Ellen Polstra-Berghuis, netwerkregisseur IAG netwerk Overijssel & projectmanager bij Impluz (hier stelt Ellen zich voor)

Contactpersoon:

De volgende jeugdhulpinstellingen en hogescholen nemen deel aan IAG-platform Nederland:

Deelnemen aan IAG-platform Nederland?

Jeugdhulporganisaties die IAG uitvoeren en opleidingsinstituten die de post-hbo opleiding IAG verzorgen, kunnen deelnemen aan IAG-platform Nederland, mits zij aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder programmagetrouwe uitvoering van IAG (voor jeugdhulpinstellingen) en accreditatie (voor post-hbo opleidingen). Bij interesse kun je contact opnemen met coördinator Marjo Knapen en of communicatieadviseur Miranda Jimenez Rouweler Hagreis en volgt een kennismakingsgesprek met één van de stuurgroepleden.

Wil je meer informatie over de voorwaarden, mogelijkheden en voordelen van deelname? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of het contactformulier.