Dit verplichte veld is nog niet ingevuld. Vul hier uw voornaam in.
Dit verplichte veld is nog niet ingevuld. Vul hier uw achternaam in.
Dit verplichte veld is niet (goed) ingevuld. Voer een geldig e-mailadres in, bijvoorbeeld: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Invalid Input
Dit verplichte veld is nog niet ingevuld. Vul hier uw telefoonnummer in.
Invalid Input


Beschrijving workshops 10 oktober 2024


Workshop 1 VR-brillen en andere digitale instrumenten voor de reflecterende professional

Workshopleiders: Haitske Dijkstra, IAG docent en Daniël Brinckmann, Trainer VR Opleidingscentrum Gezondheid en Welzijn, NHLStenden Hogeschool Leeuwarden.

Wat leer je in deze workshop?
Hoe kunnen VR brillen (Virtuele Realiteit) en andere digitale instrumenten de IAG professional helpen in haar praktijk? Combineer VR-brillen en andere tools met het IAG reflectiemodel.

Inhoud van de workshop: 
Tijdens deze workshop maak je kennis met de wereld van de virtuele realiteit en ervaar je hoe dit je kan helpen om als professional te reflecteren op de dagelijkse realiteit van je werk als IAG-er.

Workshop 2  Hoe positioneer jij je als IAG-er ten opzichte van de Systeemtherapeut in de samenwerking in gezinnen

Workshopleider: Trees van Hout, systeemtherapeut in de jeugd GGZ, trainer, docent IAG opleiding o.a. bij de HAN. 

Wat leer je in deze workshop?
In deze workshop gaan we op ontdekkingsreis hoe gezinnen en de hulpverleners elkaar positief kunnen beïnvloeden en ondersteunen.

Inhoud van de workshop:
Een IAG-er werkt systemisch en zet interventies in die beweging geven in de onderlinge interactie en verandering activeert in de bestaande patronen. Maar welke systemische interventies zet jij als IAG-er in en hoe positioneer jij je als IAG-er ten opzichte van de systeemtherapeut in de samenwerking in multi-probleemgezinnen. 

Workshop 3  Samen met de jeugdbescherming de veiligheid in gezinnen beoordelen

Workshopleider: Bas Burgel, beleidsmedewerker / trainer van jeugdbescherming Gelderland.

Wat leer je in deze workshop?
In deze workshop staat de samenwerking met de jeugdbescherming centraal en staan we nadrukkelijk stil bij het perspectief van de jeugdbescherming op het maken van een gezamenlijke afweging om in te grijpen.

Inhoud van de workshop:
De IAg-er werkt in gezinnen waar sprake is van (een verhoogd risico op) onveilige opvoedsituaties waardoor uithuisplaatsing dreigt of zal dreigen als de situatie zo blijft. Maar welke rol heeft de IAG-er in het geven van advies aan de jeugdbescherming over een uithuisplaatsing? En wat is de beste manier waarop je samen met de jeugdbeschermer en het gezin een goede (verklarende) analyse maakt?.

Workshop 4  Gehechtheid en gehechtheidrepresentaties

Workshopleider: Annemiek Edel, ambulant hulpverlener en werkbegeleider bij Ambiq en Jet Nolten, gedragswetenschapper bij Ambiq.

Wat leer je in deze workshop?
Je leert kijken naar je eigen gehechtheidsrepresentaties en word je bewust van de invloed hiervan op jou als hulpverlener.

Inhoud van de workshop:
De workshop geeft een verdieping op je basiskennis over gehechtheid, waarbij de laatste inzichten worden gedeeld. Daarnaast worden praktische handvatten (met werkkaarten) gegeven over de behandeling van gehechtheidsproblematiek in een gezin. En zoomen we in op het begrip gehechtheidsrepresentaties. De workshop is zeer interactief. Je mag een eigen casus inbrengen.

Workshop 5  JIMwerkt

Workshopleiders: Suzanne de Ruig, Oprichter & PhD kandidaat JIMwerkt

Wat leer je in deze workshop?
Samenwerken met het netwerk van een gezin en/of jongere klinkt simpel, maar kan in de praktijk heel ingewikkeld zijn en diverse dilemma's oproepen. JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) is een goed doordachte aanpak die jongeren de regie in eigen handen geeft: Wie kiezen zij als JIM? .

In deze workshop leer je de basisgedachte achter JIM kennen en ga je zelf de kracht ervan ervaren. 

Inhoud van de workshop: 
Na een korte uitleg over wie en wat JIM is, verzamelen we jullie vragen en dilemma's. Dat is de rode draad van de workshop. Vervolgens gaan jullie zelf JIM ervaren, en krijg je de theorie en kracht van JIM op een rij.  Hiermee gaan we samen jullie vragen en dilemma's beantwoorden. 

Workshop 6 Trauma in gezinnen: wat moet je ermee?

Workshopleider: Eline Hollander, GZ psycholoog Accare, EMDR practitioner VEN

Wat leer je in deze workshop?
Hoe kun je hier als IAG-er mee omgaan? Welke vragen kun je wel stellen en welke beter niet? Hoe weet je als IAG-er of het trauma voorliggend is? welke positie neem je in als IAG-er als dit het geval is? Wanneer verwijs je door? Wat zijn mogelijkheden om door te verwijzen? Al deze vragen komen aan bod in de workshop.

Inhoud van de workshop:
Als gezinshulpverleners zijn we vaak voorzichtig met het bespreken van trauma. Je bent immers niet degene niet het trauma kan behandelen en wat haal je dan overhoop? En wat als de traumatische gebeurtenis binnen het gezin heeft afgespeeld?.

Aan de andere kant: als er sprake is van PTSS zijn er vaak herbelevingen en nachtmerries, waardoor het trauma toch aan de oppervlakte zit. Hoeveel kwaad kan het dan om erover te spreken?.

Workshop 7 Als je het niet zeggen kan, teken het dan...

Workshopleider: Jolanda Doornbos, schrijver, 1e graads beeldende kunst docent, spreker, bevoegd ervaringsdeskundige (ZZP)

Wat leer je in deze workshop?
Wanneer praten niet lukt, kun je gevoelens omzetten in creativiteit. Aan de hand van tools leer je hoe je dit zelf kunt doen in een gezin of met een kind. Creatief hoef je niet te zijn om hier aan deel te nemen.

Inhoud van de workshop:
Jolanda neemt je in het kort mee in haar levensverhaal. Soms lukt het jou niet of het gezin waarin je werkt om over gevoelens te praten. Wat kun je dan doen om toch nuttige en creatieve handvatten te bieden om een gesprek op gang te helpen.

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Vul hier uw SKJ registratienummer in.
Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaringopent nieuw scherm en servicevoorwaardenopent nieuw scherm zijn hierop van toepassing.