IAG-platform Nederland neemt deel aan het onlangs gehonoreerde RAAK-Publiek-project Bouwen in Vertrouwen, gericht op het versterken van vaktherapeutische ondersteuning voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen (GMCP).
In Nederland zijn naar schatting 75.000 tot 116.000 gezinnen die te maken hebben met een combinatie van problemen op meerdere leefgebieden. Deze druk op het gezinsleven vergroot de kans op uithuisplaatsing van kinderen en het ontstaan van psychische klachten op latere leeftijd. Ouders ervaren vaak intense opvoedstress, wat een negatieve invloed heeft op de ouder-kindrelatie en kan leiden tot hechtings- en gedragsproblemen.
Empowerment van ouders, het versterken van hun sociale netwerk en opvoedstrategieën als ‘vertragen’ en ‘verdragen’ kunnen helpen om opvoedstress te verminderen en ‘goed genoeg ouderschap’ te ondersteunen.
In situaties waarin opvoedstress samengaat met bijvoorbeeld trauma, angst, depressie, persoonlijkheidsproblematiek of beperkte taal- en emotionele uitingsvaardigheden, kan er behoefte zijn aan aanvullende ondersteuning die meer non-verbaal en ervaringsgericht is.
Vaktherapie – zoals beeldende, drama-, muziek-, dans-, psychomotorische therapie en speltherapie – biedt zo’n benadering. Door aan te sluiten bij de belevingswereld van ouders en kinderen helpt vaktherapie om stress te verminderen, emotieregulatie te versterken en het gevoel van zelfeffectiviteit te vergroten.
Binnen Bouwen in Vertrouwen wordt een gezinsgerichte vaktherapeutische behandelmodule ontwikkeld en geëvalueerd, specifiek gericht op het verminderen van opvoedstress bij GMCP. Dit gebeurt in een leernetwerk waarin professionals, praktijkonderzoekers, ervaringsdeskundigen, docenten en studenten samenwerken aan praktijkgerichte innovatie.
Het project is een samenwerking van diverse partners uit praktijk, onderwijs en onderzoek. Naast IAG-platform Nederland zijn GGZ Drenthe, Levvel, Prolis, EiE, Vaktherapie Nederland, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Verenigd Creatief Arnhem, MIND, Pactum, SCIT, Bureau Beukenhorst en de Hogeschool van Arnhem (HAN) en Nijmegen betrokken. Het project start in september 2025 en duurt twee jaar.
De penvoerder en inhoudelijk uitvoerder van het project is het lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg van de HAN. Binnen de HAN wordt samengewerkt met de lectoraten Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp en Media Design. Met dit project zetten we samen een belangrijke stap richting passende, duurzame ondersteuning voor gezinnen die dit het hardst nodig hebben.
Verdere info Projectmanagement: Harm Damen:
Of bij de contactpersoon van het project binnen onze organisatie:
Marjo Knapen en Miranda Jimenez Rouweler Hagreis