IAG-platform Nederland neemt deel aan het onlangs gehonoreerde RAAK-Publiek-project Bouwen in Vertrouwen, gericht op het versterken van vaktherapeutische ondersteuning voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen (GMCP).

Als IAG-platform Nederland krijgen wij vragen binnen die wij als kennisnetwerk niet altijd (direct) kunnen beantwoorden omdat wij hier pakweg geen ervaring mee hebben of de expertise niet in huis hebben. Echter als kennisnetwerk willen we graag dat de participanten onderling informatie kunnen uitwisselen of expertise met elkaar kunnen delen.

De werkgroep Hogescholen IAG zet zich in voor de kwaliteit van de uitvoering van de intensieve gezinsbehandeling. We doen dit aan de hand van een drietal pijlers; scholing, doorontwikkeling methodiek en implementatie. We doen dit door regelmatig bij elkaar te komen als opleiders. 

De werkgroep deskundigheidsbevordering is op zoek naar jouw expertise om o.a. deel te nemen aan het organiseren van de online platformbijeenkomsten en het tweejaarlijks congres. 

De spreker voor de volgende online platformbijeenkomst op 20 november is bekend. Niemand minder dan Jolanda Winters, Jolanda Winters MA | LinkedIn

De handleiding is geactualiseerd en daar zijn we trots op! We hebben hard gewerkt om de IAG handleiding te verbeteren en te actualiseren. Het is de uitkomst van een langer lopend proces waarin we op basis van verzamelde feedback en nieuwe ontwikkelingen de IAG handleiding hebben aangepast.

Bij Omega Groep weten we dat het leven fantastisch én moeilijk kan zijn. Soms gaat het vanzelf, soms heb je een beetje hulp nodig. Daarom bieden wij een breed palet aan ondersteuning voor mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking – altijd met oog voor wat iemand écht nodig heeft om verder te kunnen. 

IAG-platform Nederland was aanwezig bij het Praktikon congres: Hoe doen we wat werkt? Benutten van resultaten in de Jeugdzorg.
In de twee plenaire presentaties werd stil gestaan bij hoe we beter samen kunnen leren. 

Wij zijn Juvent, de Zeeuwse Jeugdzorgspecialist! Wij zijn er voor kinderen, jongeren en hun ouders wanneer zich complexe en meervoudige problemen voordoen. Als een lichte aanpak of ondersteuning niet (meer) werkt, zetten wij intensieve en specialistische behandeling in. 

Op 13 maart en op 1 april 2025 heeft het IAG-platform Nederland managementbijeenkomsten georganiseerd voor de participanten. In totaal hebben 31 mensen deelgenomen. Het doel was de deelnemers te informeren over de ontwikkelingen van IAG-platform Nederland en hen te betrekken bij de doorontwikkeling op strategisch niveau.

Het NJi heeft IAG-platform Nederland uitgenodigd mee te werken aan de pilot ‘Verlenging tenzij’ in plaats van het doorlopen van de gehele beoordelingsprocedure. 

Vanuit de SKJ is er een aanscherping gekomen wat betreft het toekennen van SKJ punten. Voorheen was er vanuit IAG-platform Nederland geen controle wie daadwerkelijk de online platformbijeenkomst bijwoont. 

Op donderdag 27 maart vond de online platformbijeenkomst Eetstoornis met Hadewey Ras van Cuídate plaats. Ze nam ons mee in de wereld van eetstoornissen en ging in gesprek met een jonge cliënte en ervaringsdeskundige. 

De IAG-methodiek is in 2020 door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) erkend als een interventie 'effectief volgens eerste aanwijzingen'. Dit oordeel is vijf jaar geldig. Dit betekent dat de commissie de interventie in 2025 opnieuw beoordeelt. We zijn daarom gestart met de voorbereidingen. Daar hebben we jullie hulp bij nodig! 

Op 11 juni vond de online platformbijeenkomst Empowerment met Harm Damen plaats. We startten met een presentatie van Harm Damen waarin zijn onderzoek naar de empowerment van ouders en gedragsproblemen van kinderen in GCMP tijdens en na IAG aan bod kwam.