De IAG-methodiek is in 2020 door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) erkend als een interventie 'effectief volgens eerste aanwijzingen'. Dit oordeel is vijf jaar geldig. Dit betekent dat de commissie de interventie in 2025 opnieuw beoordeelt. We zijn daarom gestart met de voorbereidingen. Daar hebben we jullie hulp bij nodig!
Voor de herbeoordeling is informatie nodig zoals: hoeveel gezinnen zijn in 2022 en 2023 volgens de IAG-methodiek behandeld? Hoe lang zijn deze gezinnen behandeld? Wat is de leeftijd en het geslacht van de doelgroep? En ook welk recent onderzoek is uitgevoerd waarin de effectiviteit is aangetoond?Om zo goed mogelijk zicht te krijgen op het gebruik en de effectiviteit van de IAG-methodiek hebben we contact gezocht met Praktikon (een zelfstandige, onafhankelijke organisatie voor onderzoek en ontwikkeling) en de Lerende Databank Jeugd. Om hen het werk goed te kunnen laten doen is er informatie nodig vanuit elke organisatie die met de IAG-methodiek werkt. Daarom zullen we binnenkort telefonisch contact leggen met elke organisatie en daarin vragen:
1. wie is binnen de organisatie hiervoor de contactpersoon?
2. kan een geanonimiseerd databestand met IAG-cliënten (2022 en 2023) worden aangeleverd? Met de informatie start- en einddatum, geslacht, leeftijd, maatregel.
3. worden vragenlijsten afgenomen en zo ja welke?
4. via welk systeem wordt gemonitord? Indien dit via Bergop gebeurt, wie beheert dit, en is men bereid de geanonimiseerde data te delen? Als het niet via Bergop gebeurt, welk systeem wordt gehanteerd?
5. wordt de clienttevredenheid gemeten? En zo ja, met welke vragenlijst? En kunnen deze gegevens anoniem worden gedeeld met ons ten behoeve van de herbeoordeling?
Voor een goede afbakening is de definitie van de IAG-methodiek van belang. In het rapport van de erkenning is opgenomen: "IAG is gericht op gezinnen met minimaal één kind tussen 0 en 18 jaar die meervoudige en complexe problemen hebben en moeilijk toegankelijk zijn voor hulpverleners.
Het hoofddoel van IAG is dat de kinderen thuis in het gezin kunnen blijven wonen of opnieuw thuis kunnen wonen. Dit wordt behaald door de gedragsproblemen van kinderen te verminderen, de opvoedvaardigheden van de ouders te vergroten en het sociaal netwerk meer te betrekken bij het gezin. De behandeling duurt gemiddeld vijf tot zeven maanden, waarin de hulpverlener het gezin twee keer per week thuis opzoekt."