Lerend netwerk IAG
De werkgroep Hogescholen IAG zet zich in voor de kwaliteit van de uitvoering van de intensieve gezinsbehandeling. We doen dit aan de hand van een drietal pijlers; scholing, doorontwikkeling methodiek en implementatie. Hoe doen we dat? In de afgelopen twee bijeenkomsten hebben we vooral stil gestaan bij de kwaliteitseisen van de Post HBO opleiding IAG.
We doen dat door bijvoorbeeld de huidige opleidingen met elkaar te vergelijken, met elkaar stil te staan bij de kwaliteit van de toetsopdrachten van de verschillende opleidingen, en met elkaar de gezamenlijke veldnorm bij te stellen. Juist omdat wij jaarlijks in onze rol als opleiders heel veel verslagen, video's en opdrachten met praktijkbegeleiders beoordelen hebben we een schat aan ervaring opgebouwd. In wat IAG is, en wat het niet is. Inmiddels meer dan 30 jaar.
Want wist je dat al in 1987 een stichting werd opgericht met als taak de deskundigheid op het gebied van de intensieve gezinsbehandeling in Nederland te bevorderen (Stichting Promotie Intensieve Thuisbehandeling Nederland). Er moest meer geïnvesteerd worden in een vorm van intensieve Gezinsbehandeling omdat men inzag dat hiermee een uithuisplaatsing voorkomen kon worden. De huidige vormen van begeleiding waren te licht en boden weinig soelaas. Met een vorm van intensieve thuisbehandeling werd deze leemte gevuld. Probleem echter was dat er te veel verschillende vormen van gezinsbehandeling waren. Bij veel methodieken verliep de implementatie moeizaam.
Voor betrokken instellingen was slechts in zeer beperkte mate mogelijk om ruimte in de caseload van de professionals te maken. Een ander knelpunt was de overdraagbaarheid van de methodiek. De methodiek bleek ingewikkeld en moeilijk overdraagbaar waardoor de behoefte ontstond om een opleidingsroute te ontwikkelen. De reden voor de Stichting om ook de methodiekontwikkeling en de implementatie ter hand te nemen wat resulteerde in de start van het samenvoegen van de verschillende methodieken (Muller, L. 1993).
Voor ons de reden des te meer om ons in te blijven zetten voor de kwaliteit van de uitvoering van de IAG omdat we kost wat kost willen voorkomen dat na zo veel jaar dit IAG kapitaal verloren gaat. Laten we met elkaar blijven investeren in de doorontwikkeling van de IAG, goede scholing en implementatie. Ook om te voorkomen dat we teruggeworpen worden in de tijd.