De werkgroep Hogescholen IAG zet zich in voor de kwaliteit van de uitvoering van de intensieve gezinsbehandeling. We doen dit aan de hand van een drietal pijlers; scholing, doorontwikkeling methodiek en implementatie. We doen dit door regelmatig bij elkaar te komen als opleiders. 

 Als opleiders ervaren wij de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de wijze waarop de jeugd- en gezinsprofessionals worden opgeleid. Hierbij is het belangrijk dat de IAG-er op een herkenbare wijze getraind, gevormd en geschoold wordt zodat zij op een methode getrouwe wijze in een behandeltraject met cliënten en anderen kan samenwerken. De IAG methode, beschreven in de IAG methodiek handleiding is hierbij leidend en tegelijkertijd hebben de verschillende opleidingen een eigen kleur en specialiteit. In de IAG methodiekhandleiding staat beschreven hoe de IAG-er in de praktijk samenwerkt met cliënten, netwerk en andere professionals. Het is belangrijk dat de theorie en toepassing van de methodiek goed aansluit bij de actuele praktijk van de cliënten en professionals. Op deze manier blijven we doen wat werkt!

In de werkgroep Hogescholen IAG zijn we de afgelopen tijd bezig geweest met het lezen en feedback geven op de nieuwe IAG methodiekhandleiding. De IAG methodiek handleiding 3.0 – 2025 is via het IAG platform Nederland te verkrijgen. Deze nieuwe methodiekhandleiding is een actualisering van de handleiding uit 2020. Het is goed om te beseffen waar we vandaan komen en het is nog belangrijker om vandaag en morgen inhoud en vorm te geven aan de toekomst. Successen uit het verleden helpen ons vandaag bij het vorm geven aan die toekomst. Oftewel ‘als iets werkt doen we er graag meer van!’

Onlangs vond ik een aantql oude methodiek handleidingen in de kast. Bijvoorbeeld een exemplaar uit 1998 met als titel: De methodiek van IOG – Hulp aan huis Groningen en Drenthe. Het is interessant om dit exemplaar en de nieuwe 3.0 versie naast elkaar te leggen. Er is veel veranderd en tegelijkertijd ook veel herkenbaar gebleven. Ik noem een aantal opvallende nieuwe thema’s:

  • Aandacht voor het versterken, benutten en vergroten van het sociale netwerk van de cliënten.
  • Het gebruik van de Verklarende Analyse in de startfase
  • De betekenis en waarde van de samenwerkingsrelatie (alliantie) tussen professional en cliënten

De werkgroep Hogescholen houdt zich ondere andere bezig met deze voortdurende actualisering van de methodiek. We inspireren elkaar en laten ons graag inspireren door professionals uit de dagelijkse praktijk. Hierdoor blijft de IAG methodiek effectief en onze opleidingen actueel, betrouwbaar en op de praktijk afgestemd.

Naast onze opleidingen bieden we ook regelmatig verdiepende cursussen en of studiedagen aan. Zo organiseert NHLStenden Hogeschool op 8 september een mini-symposium over het thema: De kracht van samengestelde gezinnen. 

Groeten, namens de werkgroep Hogescholen,

Harm Renkema, coordinator en senior-docent IAG opleidingen Opleidingscentrum GW – NHLStenden Hogeschool